16.6.10

Lima Lagu Nashid (Ketuhanan/Islamik) Terbaik Pilihan Pena Maya/Pena Maya's Five Best Nasheeds

Assalamualaikum.

Saya memang menyukai muzik.Amat.

Dahulu,sehingga ke tahap obses.Okay,sedikit hiperbola di situ.

But,you know what I mean.

Tetapi,kini saya sudah jarang mendengar muzik.Boleh dikatakan ketagihan itu sudah pulih 90%.

10% itu bermaksud saya hanya mendengar muzik ketika sedang membuat kerja rumah/sesuatu yang membuatkan saya mengantuk sahaja.

Tetapi,lagu-lagu yang saya dengar sekarang ini bukanlah seperti lagu-lagu dahulu.Tetapi,lebih kepada lagu yang berunsur ketuhanan.Alhamdulillah.Syukur kepada Allah yang memberikan petunjuk dan hidayah-Nya kepada kita semua.

Menyebut tentang ketuhanan,pasti anda terbayang perkataan nashid.Kan?

Jadi,di sini saya ingin berkongsikan Lima Lagu Nashid Ketuhanan/Islamik yang saya sering dengar.Disertakan juga video serta lirik.Selamat Mendengar.

Oh ya,sebelum itu elok diingatkan.Mendengar lagu/Menonton filem atau apa-apa sahajalah yang namanya berhibur,jangan sampai hiburan itu pula yang menjadi tujuan kita hidup.Jangan lara sangat dalam berhibur okay.

Baiklah.Selamat Mendengar Okay?Anda pasti suka.Insya-Allah.

Lima Lagu Nashid (Ketuhanan/Islamik) Terbaik Pilihan Pena Maya/Pena Maya's Five Best Nasheeds

Talib Al Habib - Kalimatan



Lirik

Kalimatan habibatan ila ar-Rahman
Khafifatan `ala al-lisan, thaqilatan fi al-mizan
Subhanallahi wa bi hamdih, subhanallahi al-azim

Sedikit Info Tentang Lagu Ini

Kalimatan - the Seal of al-Bukhari: (Bukhari) The album ends with the short but powerful hadith that Imam al-Bukhari chose to end his great work Sahih al-Bukhari. It is narrated here in full, and the translation is as follows: 'there are two phrases which are beloved of the Most Merciful, light on the tongue, yet heavy on the scales (of reward): glory be to Allah and all praise to Him, glory be to Allah, the Mighty. (Maaf di dalam Bahasa Inggeris)

Ghuraba



Lirik

Ghurabaa’ wa li ghairillaahi laa nahnil jibaa
Ghurabaa’ do not bow the foreheads to anyone besides Allah

Ghurabaa' war tadhainaa haa shi’aaran lil hayaa
Ghurabaa’ have chosen this to be the motto of life

Ghurabaa’ wa li ghairillaahi laa nahnil jibaa
Ghurabaa’ do not bow the foreheads to anyone besides Allah

Ghurabaa’ war tadhainaa haa shi’aaran lil hayaa
Ghurabaa’ have chosen this to be the motto of life

Inta sal ‘anna fa inna laa nubaali bit-tughaat
If you ask about us, then we do not care about the tyrants

Nahnu jundullaahi dawman darbunaa darbul-ubaa
We are the regular soldiers of Allah, our path is a reserved path

Inta sal ‘anna fa inna laa nubaali bit-tughaa
If you ask about us, then we do not care about the tyrants

Nahnu jundullaahi dawman darbunaa darbul-ubaa
We are the regular soldiers of Allah, our path is a reserved path

Lan nubaali bil quyuud, bal sanamdhii lil khulood
We never care about the chains, rather we’ll continue forever

Lan nubaali bil quyuud, bal sanamdhii lil khulood
We never care about the chains, rather we’ll continue forever

Fal nujaahid wa nunaadhil wa nuqaatil min jadeed
So let us make Jihad, and battle, and fight from the start

Ghurabaa’ hakazhal ahraaru fii dunya-al ‘abeed
Ghurabaa’ this is how they are free in the enslaved world

Fal nujaahid wa nunaadhil wa nuqaatil min jadeed
So let us make Jihad, and battle, and fight from the start

Ghurabaa’ hakazhal ahraaru fii dunya-al ‘abeed
Ghurabaa’ this is how they are free in the enslaved world

Kam tazhaakkarnaa zamaanan yawma kunna su’adaa`
How many times when we remembered a time when we were happy

Bi kitaabillaahi natloohu sabaahan wa masaa`
In the book of Allah, we recite in the morning and the evening

Kam tazhaakkarnaa zamaanan yawma kunna su’adaa`
How many times when we remembered a time when we were happy

Bi kitaabillaahi natloohu sabaahan wa masaa`
In the book of Allah, we recite in the morning and the evening

Sedikit Info Tentang Lagu Ini

Penyanyi asal - Unknown.Tetapi,mengikut pemerhatian dan kajian saya (saya seorang pemerhati masyarakat untuk pengetahuan anda),lagu ini rasanya pertama kali dinyanyikan oleh lelaki di dalam video ini.Jadi,ini sebenarnya merupakan lagu legenda masyarakat,dan dinyanyikan semula oleh penyanyi alaf baru.Maaf jika pemerhatian dan kajian saya salah.Saya ini seorang manusia biasa juga.Lepas ni promise tak buat dah okay?

Apakah itu Ghuraba?

Anda amati hadis Rasulullah SAW di bawah ini,dan baca artikel di sini untuk maklumat lanjut.

Islam itu bermula sebagai sesuatu yang dipandang ganjil. Dan ia akan kembali dipandang ganjil sebagaimana ia bermula. Maka beruntunglah orang-orang yang dipandang ganjil (kerana Islamnya mereka) – Hadis Riwayat Muslim

Betul kan?

Sami Yusuf - Al Mu'allim



Lirik

We once had a Teacher
The Teacher of teachers,
He changed the world for the better
And made us better creatures,
Oh Allah we’ve shamed ourselves
We’ve strayed from Al-Mu'allim,
Surely we’ve wronged ourselves
What will we say in front him?
Oh Mu'allim...

Chorus
He was Muhammad salla Allahu 'alayhi wa sallam,
Muhammad, mercy upon Mankind,
He was Muhammad salla Allahu 'alayhi wa sallam,
Muhammad, mercy upon Mankind,
Teacher of all Mankind.
Abal Qasim [one of the names of the Prophet]
Ya Habibi ya Muhammad
(My beloved O Muhammad)
Ya Shafi'i ya Muhammad
(My intercessor O Muhammad)
Khayru khalqillahi Muhammad
(The best of Allah’s creation is Muhammad)
Ya Mustafa ya Imamal Mursalina
(O Chosen One, O Imam of the Messengers)
Ya Mustafa ya Shafi'al 'Alamina
(O Chosen One, O intercessor of the worlds)
He prayed while others slept
While others ate he’d fast,
While they would laugh he wept
Until he breathed his last,
His only wish was for us to be
Among the ones who prosper,
Ya Mu'allim peace be upon you,
Truly you are our Teacher,
Oh Mu'allim..

Chorus
Ya Habibi ya Muhammad
(My beloved O Muhammad)
Ya Shafi'i ya Muhammad
(My intercessor O Muhammad)
Ya Rasuli ya Muhammad
(O My Messenger O Muhammad)
Ya Bashiri ya Muhammad
(O bearer of good news O Muhammad)
Ya Nadhiri ya Muhammad
(O warner O Muhammad)
'Ishqu Qalbi ya Muhammad
(The love of my heart O Muhammad)
Nuru 'Ayni ya Muhammad
(Light of my eye O Muhammad)
He taught us to be just and kind
And to feed the poor and hungry,
Help the wayfarer and the orphan child
And to not be cruel and miserly,
His speech was soft and gentle,
Like a mother stroking her child,
His mercy and compassion,
Were most radiant when he smiled

Chorus
Abal Qasim [one of the names of the Prophet]
Ya Habibi ya Muhammad
(My beloved O Muhammad)
Ya Shafi'i ya Muhammad
(My intercessor O Muhammad)
Khayru khalqillahi Muhammad
(The best of Allah’s creation is Muhammad)
Ya Mustafa Ya Imamal Mursalina
(O Chosen One O Imam of the Messengers)
Ya Mustafa ya Shafi'al 'Alamina
(O Chosen One O intercessor of the worlds)

Sedikit Info Tentang Lagu Ini

Lagu ini mengisahkan tentang perjuangan Nabi Muhammad SAW.Rasul Junjungan kita.Dan lagu ini sangat memberi pengajaran kepada kita.

Tabalagh



Lirik

تبلغ بالقليل من القليل
Tabalagh bel-qaleelee mena al-qaleelee
(Be satisfied with the little of little of life)

وهيئ الزاد للسفر الطويل
Wa hayee' al-zada lel-sufuree al-taweelee
(And prepare yourself for the long journey)

وطاعته غنى الدارين فالزم
Wa taa't-hoo ghena al-darayenee falzam
(In His obedience, you win both life and the hereafter)

وفيها العز للعبد الذليل
Wa feeha al-e'zoo lel-abdee al-zaleelee
(And in His obedience is the pride for the humiliated slave)

وفى عصيانه عار ونار
Wa fee e'syaneehee a'ron wanaron
(And in His disobedience there is, shame and fire)

وفيه البعد مع خزى وبيل
Wa feehee el-bo'do ma' khezyen wabeelee
(And there is also the distance (from Allah) with humiliation)

فلا تعصى الهك واطعه دواما عل تحظ بالقبول
Fa la ta'see Elahak wa a'te'-hoo, dawaman a'lla tohza bel-qabolee
(So, dont disobey your Lord and obey Him,
always for you might be luckily accepted!)

وصلى ربنا في كل حين.. وسلم بالغدو وبالأصيل
على طه البشير بكل خير.. ختام الرسل والهادى الدليل
Wa sulla Rubona fee kolee heenen
Wa salama bel-ghodowee wa bel-a'seelee
a'la Taha al-basheeree be kol khayren
Khetam al-roslee wa al-hadee al-daleelee
(And our Lord Prays and Blesses at all times
And Offers peace (salam) at sunrise and sunset
Upon Taha -The Prophet pbuh- who brought the good tidings
The seal of the Prophets, the guide and leader)

Sedikit Info Tentang Lagu Ini

Penyanyi asal - Still Unknown?Dan kali ini saya tidak dapat melakukan kajian.Ha dan Ha Gelak Santai.Maaf,bukan semua perkara kita perlu siasat dan kaji.Haha.

Berbalik kepada lagu ini,ia mengisahkan tentang bersedang-sedanglah di muka bumi ini.Anda dengar dan amatilah liriknya.Sangat memberi pengajaran.

Raihan - Sesungguhnya



Lirik

Sebenarnya hati ini cinta kepada Mu
Sebenarnya diri ini rindu kepada Mu
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa cinta masih tak hadir
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa rindu belum berbunga

Sesungguhnya walau ku kutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau ku siram
Dengan air hujan dari tujuh langit Mu
Namun cinta tak kan hadir
Namun rindu takkan ber bunga

Ku cuba menghulurkan
Sebuah hadiah kepada Mu
Tapi mungkin kerana isinya
Tidak sempurna tiada seri

Ku cuba menyiramnya
Agar tumbuh dan berbunga
Tapi mungkin kerana airnya
Tidak sesegar telaga kauthar

Sesungguhnya walau ku kutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau ku siram
Dengan air hujan dari tujuh langit Mu
Namun cinta tak kan hadir
Namun rindu tak akan berbunga
Jika tidak mengharap rahmat Mu
Jika tidak menagih simpati
Pada Mu ya Allah

Tuhan hadiahkanlah kasih Mu kepadaku
Tuhan kurniakanlah rinduku kepada Mu
Moga ku tahu
Syukur ku hanyalah milik Mu

Sedikit Info Tentang Lagu Ini

Baiklah.Raihan kekal menjadi satu-satunya kumpulan nasyid tempatan yang saya gemar.Anda tahu kenapa?Mungkin merujuk kepada lagu-lagu di atas,anda dapat membuat kesimpulan itu.

Lagu ini mengisahkan tentang seseorang (kita) yang ingin berubah,tetapi masih tidak dapat merasakan hadirnya perasaan itu.Dinyatakan di dalam lagu ini,perasaan itu (iman) hanya akan hadir jika kita kembali kepada Allah.Bukan sekadar bercakap sahaja.Atau dalam bahasa kasarnya "Cakap je tak guna bai,praktikkan agama tu betul-betul,baru Iman tu hadir".

Sekian sahaja Lima Lagu Nashid (Ketuhanan/Islamik) Terbaik Pilihan Pena Maya/Pena Maya's Five Best Nasheeds.

Sebenarnya,hampir semua lagu-lagu ini berjaya membuat saya touching semasa mendengarnya.

Kenapa lima sahaja video yang dikongsikan?Ini kerana jika meletakkan banyak-banyak video,bimbang lambat pula loading time mengambil masa.

Next time saya taruk lagi okay?

Kesimpulan

Bagi anda semua (termasuk saya) yang mendengar lagu di luar sana,ketahuilah bahawa mendengar lagu itu boleh.Tetapi,biarlah berdasarkan syariat Islam.

Biarlah lagu itu menyeru kita kepada Allah.Bukan lagu yang "you know what I mean".Ini kerana setiap yang kita dengar itu secara halus dan psikologinya nanti akan membentuk diri kita.Sama jugalah dengan apa yang kita baca,buat dan sebagainya.Semua ada effect pada diri,peribadi dan pemikiran kita.

Itu sahaja dari saya buat masa ini.Dan bagi anda yang ada akaun Youtube,boleh jadi subscriber Saluran Youtube Rasmi Pena Maya di link ini.

Semoga kita semua dirahmati Allah dan dikekalkan di atas jalan-Nya.Amin.

Assalamualaikum dan Selamat Beramal.


1 comment: