31.1.11

Krisis Mesir,Nasib Pelajar Kita.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.

Assalamualaikum.

Ingin mengetahui nasib Para Pelajar dan Rakyat kita (Rakyat Malaysia) di Mesir?

Anda boleh mengetahuinya dengan membaca Blog Krisis Mesir,Nasib Pelajar Kita.

Di sini saya kongsikan beberapa berita yang saya dapati di blog itu.

update 04:39am 31/1/2011 (Isnin) GMT +8
From my egyptian friend: i was calling my brother in law now, he told me the problem is mostly at the Mohafza Squar, and many police stations were torched.


-Savah, mansoura univbersity-


p/s: balai polis dah kena bakar, senjata semua telah dirampas, saya baru hubungi teman sy di mansurah, just before saya call tu dekat jer degan rumah dia dah ada gunshot, siap berdas das lagi tembakan- Azizi Al Fahri

update 04:06am 31/1/2011 (Isnin) GMT +8
my junior from school who is a student from alex cakap, she took a bus from mansoura to go to sharm to leave egypt (she beli tix to london), she said after she left, 40 was shot there.


near utubis dauli (main bus station in mansura)


-Savah, mansoura university-

announcement : 20:43pm GMT +2 (Egypt)
For those who gets to contact Malaysian students in Mansoura/anywhere in Egypt, please let them know

Pelajar GMN yang tidak mempunyai wang untuk membeli makanan ekoran penutupan Bank diminta menghubungi Mahmoud atau Muammar Amin supaya GMN boleh menyelaras bantuan membeli makanan.


courtesy: Ahmad Akmal Aziz (Mansoura Manchester Sem 4)


p/s: sesiapa selagi boleh sila keep update dgn pelajar kita di mesir, except bagi kawasan yang telah diputuskan bekalan elektirik, minta dan pertimbangkan agar mereka boleh "conserve" battery handphone mereka.


Allah, bantu dan selamatkan kami semua !

Itu sahaja untuk kali ini.

Wallahualam.

Anda boleh ikuti update yang lain di sini.

Assalamualaikum,Selamat Beramal & Sama-Sama Kita Doakan Mereka.

Amin.


P/S : Hanya berkongsi maklumat dengan anda yang berada di Malaysia yang ingin tahu keadaan mereka di sana.Jika ada sebarang kesilapan,sila maklumkan.

P/P/S : Rakan-rakan,Saudara-saudari,sila usha bahagian comment penulisan ini.Saya ada updatekan beberapa maklumat penting lain.Sebarkan maklumat ini kepada orang ramai.Kerana mengikut apa yang saya baca,ramai Malaysians yang masih blur tentang perkara ini.Sekian.Terima kasih.


12 comments:

  1. baca juga di ruangan shoutbox komen blog itu.
    sebarkan maklumat ini kepada seberapa ramai orang.

    ReplyDelete
  2. rakan-rakan semua,

    usha juga page facebook ini untuk detail lagi

    http://www.facebook.com/pages/Selamatkan-pelajar-dan-rakyat-Malaysia-di-Mesir/185618624791964?v=wall

    (copykan link atas ni dalam address url)

    ni saya quote maklumat kat situ..

    Keadaan bukan seperti yang diberitahu. Ianya LEBIH SERIUS dari apa yang dijangkakan! Kami mohon bantuan, sokongan, perhatian untuk menyelamatkan pelajar-pelajar dan rakyat Malaysia amnya yang kini masih berada di Mesir.

    Kami adalah aset negara, kami semua perlukan bantuan anda untuk menyelamatkan raka-rakan kami yang masih berada di sana! Tidak kira apa bentuk bantuan anda, kami terima dengan besar hati.

    MISI UTAMA: MENDAPAT PERHATIAN KERAJAAN MALAYSIA UNTUK MEMBAWA PULANG SEMUA PELAJAR DAN RAKYAT MALAYSIA KEMBALI KE TANAH AIR, atau sekurang-kurangnya menempatkan mereka di negara jiran YANG SEMEMANGNYA BEBAS DARI KEKACAUAN INI dalam kadar yang SEGERA!!


    sebarkan maklumat ini.sekian terima kasih.

    ReplyDelete
  3. dan ya.airport kat alex dah kena bakar. (tak tau betul ke tak.saya baca kat blog atas ni tadi)

    ReplyDelete
  4. okay
    ini lagi sumber berita sah,tentang rakyat malaysia di mesir.

    http://www.facebook.com/pages/Global-Medic-Network/161720120528321?ref=mf

    ReplyDelete
  5. :(
    no wonder lah kawan2 saya tak on9 tenet...
    :(

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum
    thanks share maklumat ni
    amat berguna..

    ReplyDelete
  7. "Friends trying to leave Cairo been at airport since 9AM-13 1/2 hours ago-and still waiting for flight. #Jan25 #Egypt "

    ReplyDelete
  8. dengar cite ada pelajar malaysia di alex mati..
    ada siapa2 boleh confirmkan????

    ReplyDelete
  9. okay update baru lagi.

    saya dapat dari shoutbox blog atas ni

    "luncai : xde yg mati kene tembak, kaki terkena gunshot ade. and yg kene raped. doakan mereka. ini dpt dr page kt facebook"

    ergh.

    doakan yang terbaik.amin.

    saya esok ada benda penting sbnrnye kat campus.tapi takleh tido bila tau benda2 camni.so baek saya online baca benda ni.

    ReplyDelete
  10. http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/hs074.snc6/168422_185671608119999_185618624791964_510394_7800999_n.jpg

    ReplyDelete
  11. malaysia tlg la segera

    ReplyDelete