18.2.11

Pena Maya's Supporting The Quran Project (Pena Maya Menyokong Projek Al-Quran Percuma).

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.

Assalamualaikum.



The Qur'an Project allows each and every one of us to contribute towards a national Dawah project, granting us all the opportunity to benefit from the work and receive a portion of the good deeds insha'Allah! This is a unique project in that not only are we distributing FREE English Translations of the Qur'an to non-Muslims, the book itself is more than just a simple translation. It is in fact a fully comprehensive guide for non-Muslims, who insha'Allah can benefit in learning about the many aspects of Islam such as how to become a Muslim, and a short guide on performing wudu and salaah -- just to name a few.

What we're asking for is financial contributions towards the printing of further copies. This will enable us to carry on with the good work of spreading the Deen of Islam. Just imagine the benefits of being involved in this project, even if you donate just a little. Every non-Muslim who reverts due to receiving a copy of our book, will be sure to utilize the contents due to the vast number of issues covered. It functions as a simple guide for new Muslims, who can study the basics and develop a sound understanding of the fundamentals of Islam. So, every word acted upon and every action implemented will mean that you receive an on-going share of the reward insha'Allah - can any of us afford to turn down an opportunity like this?

Please spread the word, get involved and secure your share!


http://quranproject.org/portal/

Saya melihat Akaun Youtube saya tadi.

Terjumpa video ini.

Masya-Allah.

What a great job these guys are doing.


Alhamdulillah.

Untuk pengetahuan anda,menjadi seorang Islam di dunia Barat,amatlah payah dengan segala misconceptions terhadap Islam yang ada pada hari ini.

Sedikit Penerangan Tentang Projek Ini :

Mereka memberi Al-Quran percuma terhadap orang bukan Islam.

Cuba anda usha video di atas.

To be honest,saya terharu.Kerana apa?Kerana most of the Muslims in the West,kebanyakannya adalah Saudara Baru.

Jadi,usaha yang dilakukan adalah sangat baik.

Dan,dalam video di atas,ada tunjuk mereka edarkan Naskhah Quran kepada semua orang,tidak mengira kaum,tidak mengira siapa mereka.

Mereka langsung tidak mendiskriminasi dalam mengedarkan Naskhah Quran.

Satu lagi bukti bahawa Islam adalah untuk semua manusia.

Ada dalam video tunjuk,mereka bagi dekat seorang lelaki penuh Tatu.

Kita,mungkin akan discriminate orang macam ini kalau jumpa tengah jalan.Bukan salah kita juga sebenarnya,haha.Tapi you know what I mean.

Tapi,mereka edarkan Quran ini kepada this Tattooed Guy.

Cuba bayangkan apa lelaki bertatu ini akan fikir?

Secara logiknya,Beliau akan terharu.

Dan akan cuba baca buku ini (Maybe di belakang orang).

Dan insya-Allah kalau dia ikhlas,Allah akan kurniakannya Hidayah Allah.

What a wonderful effort.

Dalam Nashkah Tafsir ini juga dikatakan ada tunjuk cara-cara sembahyang etc etc.

Masya-Allah.

Plus lagi Orang Barat ini memang suka membaca.For sure,mereka akan baca nashkah percuma ini.

Nampak flow?

Mengikut beberapa Update Twitter Pihak yang Bertanggungjawab menjalankan Projek Ini,ada beberapa orang sudah memeluk Islam selepas usaha mereka ini.

By the Grace of God an atheist embraces the religion of Islam after reading The Quran Project - [Link]

By the Grace of God, 4 individuals embrace Islam after comming accross The Quran Project in the UK and Ireland [Link]

Dan banyak lagi.

Saya baru tahu tentang Projek ini yang sebenarnya sudah lama bermula.

Masya-Allah.

Sangat inspiring.

Kita patut contohi seperti ini juga.


Inilah perkara yang kita patut lakukan sebenarnya pada hari ini.

Tapi,malang.Ada sesetengah orang dalam Masyarakat kita yang menganggap Al-Quran itu hanya untuk Orang Melayu.

Buangkan persepsi semacam ini.

Islam bukan hanya untuk Orang Melayu.Islam untuk semua manusia.


Insya-Allah,kita di Malaysia patut lakukan macam ini.Mungkin Golongan Professional Muda yang ada duit boleh share duit buat Projek macam ini.Dan boleh minta sumbangan orang ramai.Yang penting apa?Yang penting,niat ikhlas kerana Allah SWT.Bukan untuk berlagak,jauh sekali menunjuk-nunjuk.

Dalam video di atas,mereka siap buat billboard (Papan Iklan) bagai.Nice la.Ini juga bukti Allah SWT akan memudahkan urusan kita kalau kita benar-benar hendak berdakwah (Ayat ni sila fikir dalam-dalam).


Di bawah ini ada beberapa link yang anda boleh baca dan lihat berkenaan Projek Al-Quran Percuma ini :

Just Giving - Anda boleh menderma kepada mereka untuk support projek ini di sini.

Quran Project Portal - Laman Web Rasmi Mereka.

Testimonial - Testimoni Orang Ramai Terhadap Projek Ini.

Twitter Mereka - Akaun Twitter mereka.


Cabaran Yang Dihadapi Umat Islam Di Britain - Video

Masya-Allah.

Inilah yang patut kita lakukan.Kat Malaysia lagilah kena buat.Kerana Orang Islam sendiri tidak tahu apa dalam Al-Quran.Kan?Sama-sama kita renungkan.


Dan yang paling penting,kenapa takut sebarkan Al-Quran kepada orang lain?

Bukankah Al-Quran itu Kalam Allah?Dan bukankah menyeru manusia kepada Jalan Allah SWT itu kata-kata yang terbaik? [Rujuk Quran 41:33]

Jangan takut menyebarkan kebenaran.Peganglah pada prinsip ini.

Insya-Allah.


Saya kongsikan sebuah lagi video sebagai penutup penulisan.


Assalamualaikum dan Selamat Beramal.

Dan belanjakanlah (dermakanlah) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada kamu sebelum seseorang dari kamu sampai ajal maut kepadanya, (kalau tidak) maka ia (pada saat itu) akan merayu dengan katanya: " Wahai Tuhanku! Alangkah baiknya kalau Engkau lambatkan kedatangan ajal matiku - ke suatu masa yang sedikit sahaja lagi, supaya aku dapat bersedekah dan dapat pula aku menjadi dari orang-orang yang soleh ". [63:10]

P/S : Tugas kita sampaikan,orang terbuka hati atau tidak,itu Hak Allah SWT.Dan maaf tulisan serabut.Saya tulis dengan pantas.Kerana mengejar masa.


2 comments:

  1. Maksudnya mrk memberi tafsir Al Quran supaya bukan Islam faham isi kandungan Al Quran kan.

    Kalu di Malaysia contohnya andai nak buat projek memberi Al Quran percuma sebaiknya AlQuran tafsir dlm Bahasa China di Petaling Street ataupun projek memberi Tafsir AlQuran percuma dlm bahasa India di sekitar Brickfields. AlQuran tafsir Bahasa melayu sekitar Tmn2 Perumahan Melayu., sekitar station Monorail, LRT, Chow Kit, Lorong Haji Taib.. Begitu?

    ReplyDelete
  2. Yup.begitulah.

    tapi pastikan tafsir tu guna ayat mudah dan simple.senang orang kebanyakan faham.

    dats y kena guna modal besar untuk cetak yang baru.

    mungkin boleh selitkan sekali dalam tu buku ringkas tentang apa itu islam?

    tapi sebenarnya tak la mahal mana kalau orang2 yang mampu bagi sponsor.

    tentang lorong haji taib...no comment.for starting mybe leh start kat public place cam pasar malam.

    tapi for sure kena ada pengiktirafan jakim kalau kat malaysia,.so kena buat la.

    jangan jadikan benda2 remeh menghalang usaha kita.

    tapi ni cadangan saya.

    saya tak mampu lagi buat.

    orang yang mampu buat la.

    iA kalau ada duit dan lebih saya buat nanti masa dah kerja.

    ReplyDelete