23.10.14

"Giveaway Pena Maya Oktober 2014 - Edisi Kerohanian Pengubat Luka".

Prenote I : Untuk Edisi Kali Ini,Tiga Naskhah Buku Islamik akan diedarkan secara Percuma kepada PENERIMA YANG SERIUS INGIN ILMU.Jangan lepaskan Peluang ini!Satu Naskhah untuk Seorang Penerima! Tidak jawab soalan?Tidak dapat buku.

Prenote II : Pihak Pena Maya berhak membatalkan Penyertaan andai didapati Penerima yang berkenaan mempunyai niat tidak elok dalam menerima buku ini (cuba menjualnya kembali etc).


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.

Assalamualaikum.

Apa khabar?

Mari teruskan Pembacaan kita.

*** *** ***

Penerangan

Apakah 'Giveaway Pena Maya' ini?Kenapa Edisi Istimewa Kerohanian Pengubat Luka?

Usaha kecil Pena Maya mengedarkan beberapa Buku Islamik Ringan kepada Masyarakat Awam dengan harapan menarik mereka kembali kepada Islam/memberi kefahaman asas kepada mereka tentang Islam.Untuk Edisi kali ini,buku-buku yang akan diedar adalah bertemakan 'Motivasi Pengubat Luka'.Ya,kadangkala dalam kehidupan ini,terutama dalam kehidupan moden,dunia seolah menghimpit kita.Dan kita yang kekurangan ilmu - tidak tahu mahu lari ke mana.Semoganya buku-buku ini dapat memberi kefahaman dan panduan bagi Anda yang sedang dilanda masalah - agar Anda tahu 'hendak lari ke mana' selepas itu.

Siapakah Yang Boleh Menyertai?

Semua manusia yang akan mati yang sedang membaca Artikel ini.Tapi,ada syarat-syarat yang perlu dipatuhi.Sila teruskan pembacaan.

Berapa Buah Bukukah Yang Diedarkan Untuk Edisi Kali Ini?

Untuk Edisi kali ini,Tiga Buah Buku Islamik akan diedarkan secara Percuma kepada Tiga orang Pembaca,insya-Allah.

Bagaimanakah Metod Pemberian Buku/Cara Pembaca Boleh Mendapatkan Buku Itu?

3 Orang Pembaca Bertuah Terawal yang menjawab Soalan dengan 'penuh manfaat dan kejujuran' akan mendapat Buku pilihan mereka.

Ya,Saya Berminat - Apa Saya Perlu Lakukan?

1) Nyatakan minat anda di bahagian komen di bawah ini.Maklumkan kepada Penulis - Buku apa yang anda hendak Pilih - dan untuk siapa buku itu hendak diberi nanti.

2) Dalam komen yang sama juga,berikan pendapat Anda terhadap Soalan ini - "Apa kepentingan akhlak dalam menarik minat orang kepada Islam?".

3) Kalau tidak mampu,komen anda tidak perlu panjang berjela seperti Doktor Falsafah.Just nyatakan Pandangan Peribadi anda.Jika Penulis rasakan anda menulis itu dengan kesungguhan,anda akan mendapat Buku yang anda mahukan itu.Jika Anda Non-Muslim yang ingin mendapatkan Buku-Buku ini - ANDA TIDAK PERLU JAWAB SOALAN.

4) Nyatakan bagaimana anda boleh dihubungi Penulis - E-Mail,Twitter,Blog.Kalau mahu remain Anonymous,sila check kembali Blog ini 5 Jam selepas Komen anda ditulis - dan jika anda dapat buku itu nanti,Penulis akan meminta anda hubunginya melalui E-Mail pospenamaya@gmail.com.JANGAN BERI ID FACEBOOK.Dan jika tidak dapat E-Mail,periksa SPAMBOX.

5) Tapi Penulis Prefer jika anda tidak Anonymous.At least,tinggalkanlah e-mail untuk dihubungi.Ini kerana ada kes - di mana Penulis terpaksa tunggu sehingga berminggu-minggu - barulah Penerima itu memberi Respon.Bukankah itu menyukarkan Proses Penghantaran?

Contoh Komen Yang Perlu Ditulis Anda

Assalamualaikum.Saya berminat untuk menyertai.Saya mahukan buku Nombor 1.Buku ini akan dihadiah/diberi kepada ________________.Jawapan kepada Persoalan anda adalah ____________________.Boleh hubungi saya di ____________.

(Atau jika mahu 'remain' anonymous,check Blog ini kembali 5 Jam selepas komen ditulis)

Mudah?

Ya.Mudah.

Senarai Buku Yang Bakal Diedar (Sila Buat Pilihan,Ada Tiga Buku Bakal Diedar,Tapi Hanya Satu Buku Untuk Setiap Seorang Penerima)

Pilihan buku yang disenarai kali ini kebanyakannya mahal-mahal/sukar didapati di Bandar Kecil.

Jadi kepada Para Pembaca yang bertuah,buatlah pilihan sebaik mungkin!

1) Penawar Duka Pengubat Sengsara Oleh Dr. MAZA


Penerangan : Saya dengan izin Allah SWT telah memiliki buku ini dan dihadiahkan kepada Ibu saya.Sebuah buku yang amat bagus bagi Golongan Majoriti Masyarakat yang sedang 'berjinak-jinak' untuk kembali kepada-Nya.Amat bagus jika mahu hadiahkan kepada diri sendiri (yang benar-benar mahu berubah) - atau mungkin boleh hadiahkan kepada Orang Tersayang (yang halal untuk anda - seperti Ibu,Ayah,Keluarga - bukannya bagi kat Awek konon untuk nampak Islamik).

2) Bangkitlah Selepas Bercerai : Ingatlah Wahai Pemilik Hati yang Terluka pada Setiap Kepayahan itu Tersirat Kebahagiaan di Sebalik Perpisahan


Penerangan : Baru-baru ini,saya membaca satu laporan Akhbar bertajuk "Tiga kes penceraian pasangan Muslim setiap jam".Ini menunjukkan keseriusan masalah dalam Institusi Rumah Tangga Muslim di Malaysia.Buku ini saya senaraikan sebagai pilihan sebagai solusi kepada mereka yang rumah tangganya sedang bermasalah atau telah bercerai.Boleh juga hadiahkan buku ini kepada Saudara/Kawan/Keluarga kita yang kita ketahui rumah tangga mereka sedang bermasalah.Buku ini tulisan Emran Ahmad - salah satu Ustaz di Malaysia yang saya sukakan pemikirannya.

3) Jangan Bersedih Jadilah Wanita Yang Paling Bahagia (Khas Untuk Wanita)


Penerangan : Buku ini saya hadiahkan kepada Ibu saya beberapa tahun lepas.Mengikut apa yang Ibu saya cakap,Buku ini amat bermanfaat dan santai untuk dibaca.Saya rekomen untuk Para Wanita,atau mungkin Para Lelaki yang hendak hadiah kepada Orang Tersayang.

4) Diari Musafir : Jangan Berhenti Berlari


Penerangan : Salah satu cara untuk kita mendapat Pengalaman orang yang mengembara - yang sudah semestinya mereka-mereka ini luas Pengalamannya - adalah dengan membaca Penulisan mereka.Diari Musafir ditulis Ustaz Zaharuddin (UZAR) bersempena Pengembaraannya ke Negara-Negara di Seluruh Dunia.Saya masih belum membacanya,tapi masa cuti tempoh hari - sempat belek di Kedai Buku - dan mendapati ianya buku yang bagus untuk dibaca Orang Muda.

5) Menalar Makna Diri

<

Penerangan : BUKU TERBAIK YANG DIBACA OLEH SAYA PADA TAHUN 2014 - itu komen saya tentang buku ini.Sangat terinspirasi diri ini setelah membaca buku yang mengajak Para Pemuda untuk berdakwah ini.Bak kata orang lama, "Sesiapa yang tidak merasai, tidak akan memahami!".

Itulah dia Senarai Buku yang saya cadangkan untuk anda Pilih.Sangka mahu tambah beberapa buku,tapi sukar didapati secara pembelian Online.Jadi,pilihlah buku yang bermanfaat.Dan manfaatkan juga buku itu bila sudah dapat nanti.Jika tidak,kita beri peluang kepada orang lain yang lebih memerlukan.

Ada 3 Buku akan diedar kepada 3 Orang Penerima YANG SERIUS.Tapi,setiap Penerima akan mendapat SATU NASKHAH sahaja.Pilihlah betul-betul.

Masih Tidak Faham Mekanisme Penyertaan?

Boleh rujuk Giveaway Edisi Yang Terdahulu di sini.

Keutamaan

Keutamaan diberi kepada Penduduk Luar Bandar/Sabah/Sarawak/Golongan Yang Benar-Benar Mahu Merubah Diri/Non-Muslim.Tapi,Penyertaan anda-anda yang lain juga amat dialu-alukan.

*** *** ***

Itu sahaja.

Sesiapa yang tidak dapat buku bulan ini,jangan putus asa - cuba lagi bulan depan.

Semoga bermanfaat.

Sebarang salah silap,terkasar bahasa - minta dimaaf dan dibetulkan.

Doakan saya,Ibu Bapa dan Keluarga saya.

Assalamualaikum dan Selamat Beramal.

P/S : Oleh kerana Projek ini berjalan dengan menggunakan Dana Sumbangan Orang Ramai,sesiapa dalam kalangan anda Para Pembaca yang mahu sumbang Dana,boleh baca sini.Dana Orang Ramai amat diperlukan untuk meneruskan Projek ini di masa hadapan.Semoga niat anda diredhai Allah SWT.


8 comments:

 1. assalamualaikum...sy berminat utk dapatkan buku no 5 secara percuma...sy nk hadiahkan kpd abg sy...jawapan sу
  ialah...akhlak yg mulia merupakan medium dakwah yg amat2 berkesan..blh hubungi sy di zulzul47@gmail.com..спасибо

  ReplyDelete
  Replies
  1. alhamdulillah. saya sudah email anda. kalau tak dapat, cek spambox or email saya ke pospenamaya@gmail.com

   Delete
 2. Assalamuallaikum. Saya berminat untuk menyertai. Saya mahu kan buku nombor 5. Buku ini adalah untuk diri saya sendiri. Saya boleh di hubungi melalui wanatieeq@gmail.com. Antara kepentingan akhlak untuk menarik minat orang islam adalah kerana ianya seperti memberikan contoh kepada orang lain untuk melihat islam itu bagaimana. Dengan menjaga tingkah laku kita, percakapan kita, ianya akan menarik minat orang-orang di luar sana untuk turut mengikut apa yang kita lakukan. Akhlak seperti cermin yang memberikan gambaran bagai mana agama kita. Dengan menjaga akhlak kita juga menjaga nama baik agama islam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. alhamdulillah. saya sudah email anda. kalau tak dapat, cek spambox or email saya ke pospenamaya@gmail.com

   Delete
 3. Sy amat menginginkan buku no 5. Tiada kesempatan utk mencarinya, dan kerana ketiadaan kedai buku ditempat sy. Segala perkongsian dari ustaz amat bermanfaat dan sgt sy nantikan. Kiranya jika ada rezki sy utk mendapatkan buky itu sy dahulukan dgn jazakallahu khair.

  Jawapan sy pd persoalan,
  Pentingnya akhlaq pd diri seseorg tu seperti mana pentingnya adat pd sesuatu kaum atau individu itu. Salah satu sbb kita dimasukkan kedlm syurga adalah kerana akhlaq yg mulia. Pd diri rasulullah itu contoh akhlaq yg terbaik. Hakikatnya sewaktu zaman rasulullah dahulu ramai org berbondong2 memeluk Islam bkn lah asbab da'wah Nabi yg berapi2 tp kebykkannya adalah dgn akhlaQ Nabi. Wallahu alam

  ReplyDelete
  Replies
  1. tolong hubungi saya di pospenamaya@gmail.com untuk maklumat lanjut. PENYERTAAN DITUTUP.

   Delete