30.1.15

Berjayakah Sistem Pendidikan Kita Memanusiakan Pelajar? (Pandangan Seorang Sarjana Bahagian I).

Bismillahirrahmanirrahim.

*** *** ***

Kelas Tambahan

Sengaja saya lampirkan status diri sebagai seorang Sarjana di dalam Tajuk Penulisan ini untuk menambah kredibiliti. Ah, kadangkala masyarakat kita terlalu judgmental dalam mendengar dan menerima pendapat. Seolahnya, orang yang bekerja bengkel tiada nilai langsung pendapatnya, manakala apa sahaja yang datang dari mulut seorang Doktor Falsafah - pasti diterima walaupun lembu dikatakannya kambing.

Tidak mahu berfalsafah panjang, elok saya teruskan.

Seperti yang mungkin kalian ketahui, atau tidak, saya sedang melanjutkan Pengajian di Peringkat Doktor Falsafah ketika ini.

Itu di waktu siang.

Di malam hari, saya membuat part-time dengan membuka Pusat Tuisyen di rumah saya enam hari seminggu. Yang mana bolehlah dikatakan hampir setiap hari saya bekerja.

Saya hanya menceburi bidang ini pada awalnya dengan mengajar di Pusat-Pusat Tuisyen Besar, tetapi setelah bergiat lebih 4 minggu di sana, saya mula merasai satu keraguan wujud dalam diri terhadap Sistem-Sistem Tuisyen ini.

Bayangkan, sebuah Pusat Tuisyen yang tidak mahu saya sebutkan namanya, tanpa memeriksa latar belakang saya secara teliti, terus bersetuju untuk membenarkan saya mengajar di Pusat Tuisyen mereka.

"Apa yang bakal saya ajar?" - tanya saya kepada Pentadbiran Pusat Tuisyen itu.

"Kamu pergilah fotostat dari Pustaka Rakyat, tidak perlu beli, just fotostat. Budak-budak ini bukan tanya pun kalau tidak faham".

Gila.

Itulah realiti.

Jelas kelihatan bahawa Pendidikan bukanlah matlamat utama kebanyakan Pusat Tuisyen, walau di atas kertas mereka mempunyai 100001 Visi.

Hakikatnya, mereka adalah sebuah lagi Pusat Berorientasikan Kapitalisme yang mempergunakan 'naluri ingin melihat anak-anak berjaya dapat straight A' Ibu Bapa untuk kepentingan diri.

Dan bukanlah sesuatu yang mengejutkan andai saya katakan bahawa kebanyakan Ibu Bapa yang memasukkan Anak-Anak mereka ke Pusat Tuisyen bukanlah mereka yang datang dari 'kalangan berduit'.

Jadi, setelah hampir dua bulan mengajar, dan saya merasakan seolah diperguna - lantas akibat tidak mahu terlibat dalam satu lagi rantaian sistem ini, saya keluar sama sekali dari terlibat dengan mana-mana Pusat Tuisyen Besar.

Apa yang mengecewakan, sehingga kini, bayaran mengajar masih lagi saya belum terima.

Ada orang fikir mereka boleh hidup dengan menipu, mereka lupa keberkatan itu datang dari Maha Pencipta.

Ah.

*** *** ***

Rumah

Jadi, saya membuat keputusan untuk membuka Pusat Tuisyen di rumah.

Mula-mula hanya kecil-kecilan.

Dan sehingga kini, masih kecil-kecilan.

Apa guna mengajar sehingga 18 Orang kalau hanya 1 Orang yang faham?

Apa guna mengajar jika hanya Duit menjadi Matlamat?

Selain sebagai Pendapatan Tambahan, saya berkeputusan membuka Pusat Tuisyen untuk memahami secara langsung Sistem Pendidikan di Malaysia ini.

Dan memahami 'gerak pola' yang sedang melanda 'Generasi Anak-Anak' di sekolah hari ini.

Dan ianya tidaklah mengejutkan saya apabila kualiti Pendidikan di Sekolah kita hari ini, hakikatnya hanya merobotkan kanak-kanak.

"Kerja sekolah banyaklah Cikgu.Setiap hari ada.Tak boleh takde", ujar Haiqal salah seorang Murid saya sekarang.

Kanak-Kanak, apabila diragut zaman Kanak-Kanaknya, terencatlah bakal kemandirian dirinya secara tidak langsung kelak.

Video yang diterbitkan lebih 4 Tahun Lepas ini, masih senada dengan Pendirian saya ini.


*** *** ***

Acuan

Satu perkara yang menyedihkan di Malaysia adalah apabila sesuatu Penulisan bernada kritikan ditulis, terutamanya jika yang mengkritik adalah seorang yang ditakdirkan Allah SWT berketurunan Melayu, acapkali Penulisan itu bakal disambut dengan Nada Politik.

Sedih bukan?

Sudah mempunyai Sarjana, tapi Pandangan masih dibakul-sampah.

Bosan sebenarnya - ini respon saya jika mengikut hati.

Tapi, apabila membaca Surah Luqman, kewarasan diri muncul kembali.

"O my son! establish regular prayer, enjoin what is just, and forbid what is wrong: and bear with patient constancy whatever betide thee; for this is firmness (of purpose) in (the conduct of) affairs." [Luqman : 31]

Sengaja saya kongsikan di dalam Bahasa Inggeris kerana kelompongan diksi yang berkesan untuk menyampai dalam Bahasa Ibunda.

Wasiat Luqman buat Anaknya, salah satu daripadanya adalah "Melarang perkara batil".

Saya tidak bisa menafsir bagaimana orang yang di dalam kepalanya sudah terisi dengan pelbagai 'tahu' mampu mendiam diri melihat 'kejahilan' dari mereka yang 'tidak tahu'.

Dan baru sebentar tadi, ketika dalam kereta mendengar IKIM.FM ada disebut biografi HAMKA.

Apa yang menarik, disebutkan "HAMKA pernah dipenjara".

Lantas membawa ingatan saya kepada Biografi Para Ilmuan Hebat yang lain seperti Sayyid Qutb, Imam-Imam Zaman Dahulu dan lain-lain.

Mereka juga pernah ditentang.

Malah Nabi Nuh AS, juga ditentang.

Apakah maksud ini semua?

Semoga menjadi motivasi untuk kita.

Jadi, saya akhiri Penulisan ini dengan soalan "Kita bilang kita ini Acuan Sendiri, Acuan yang bagaimana sebenarnya kita damba?".

Dan ia akan saya jawab dalam Penulisan seterusnya.

Assalamualaikum dan Selamat Beramal.

P/S : Alhamdulillah. Astaghfirullah.


1 comment:

  1. Alhamdulillah Umar. Saya doakan smoga apa yg sdra ceburi punyai nilaian d cc Allah. Teruskan Renung & Fikir. Cetuskan kebaikan & cegahi kebobrokan. Mati itu Hidup. Dan manusia d cipta Allah utk Live Forever. Kita skadar berpindah randah dr satu alam ke alam yg lain. Wallahu'alam.

    ReplyDelete