31.12.15

Negara Yang Hampir Musnah, Tapi Khayal Masih.

Bismillahirrahmanirrahim.

*** *** ***

entah apa yang boleh diharap,
dalam kala hipokrasi berleluasa,
di mana penipu bertopeng pejuang bangsa menjual kedaulatan kepada mereka yang konon dimusuh,
masih lagi kedai mamak dipenuhi mereka yang konon mengamuk menyerang kota raya,

hipokrit,
mengamuk memusuhi 'babi',
tapi tidak pula dibenci 'perasuah' sebegitu rupa,
adat-adat yang jelas bertentang sunnah,
dipertahan pula.

membenci 'babi' sebab faham,
atau membenci 'babi' sebab geli?
ah,
hipokrit.

surau di waktu subuh masih kosong,
ekonomi merudum,
tapi masih lagi mahu berbelanja sakan berkaraoke berkenduri,
apakah itu sunnah?

jawapannya - "sesekali, tidak mengapa".
eh, tadi benci 'babi' bukan main.

hairan.

defensif terhadap kebodohan sendiri,
tidak sensitif dan pasif pula kepada kebatilan,
melatah tidak kena tempat,
membaca buku jauh sekali,
yang pada akhirnya menjadi Si Tua yang menyusahkan orang lain,
apa yang hendak diharapkan dari puak sebegini?

pada akhirnya,
seandai mahu berjuang,
teruslah berjuang seandainya benar-benar mahu berjuang,
jangan diikut orang,
kerana hakikatnya ramai sahaja yang kecundang.

jadi,
berpeganglah dengan sesuatu yang dinamakan 'sunnah',
bukan berkonsert di sebalik nama sunnah.

2016 - tahun yang sangat mencabar.
dan yang pasti,
kebodohan - akan terus diwariskan kepada anak-anak oleh si bodoh yang tidak mahu mengubah diri,
dan kita juga boleh menyumbang kepada kebodohan,
andai terus berpeluk tubuh.

ah, hampir celakalah orang yang ada upaya mengubah kebatilan,
tapi memilih menjadi pengecut,
dan khayal dengan dunianya.

Daripada Anas RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : "Akan datang kepada umatku suatu zaman di mana orang yang berpegang kepada agamanya laksana menggenggam bara api" [Hadis Riwayat Tirmidzi]

Islam itu bermula sebagai sesuatu yang dipandang ganjil. Dan ia akan kembali dipandang ganjil sebagaimana ia bermula. Maka beruntunglah orang-orang yang dipandang ganjil (kerana Islamnya mereka) [Hadis Riwayat Muslim]”

assalamualaikum, salam reformasi.
pena maya sudah tujuh tahun lapan bulan,
insya-Allah akan terus berbakti.

3 comments:

  1. salam... sy sgt2 noob bab politik n ekonomi n ape2 hal yg melibatkn negare... jd soalan sy ni sy yakin akan buat awak berfacepalm dgn sebesar2 facepalm.... tp just nk tnye....

    ape masalahnya klu negare kita makin ramai warge asing mcm bangla n indon? klu kualiti kemanusiaan yg ade pd diorang lebih baik drp melayu, then why not bia depa jadi tpm or even pm... ape kepentingan nk jaga martabat bangsa melayu sbnanye?

    sentimen 'warge asing mengancam keamanan negare' ni xde beza dgn slogan donald trump... x gitu ke?

    sbb.... hakikatnye bangla yg at least pegi semayang jumaat tu kan jauh lebih baik dr anak muda melayu yg even smayang jumaat pn x pergi....

    bangla yg ada sifat rajin kan lebih baik drp melayu

    tp mcm sy ckp kt atas td.... sy xtau bab2 ekonomi n politik... so sy xtau ancaman dr segi ekonomi n lain2... so sy sedar yg view sy ni mmg b'cacat cela.... tp just tny je...

    satu ancaman yg sy blh pikir guna logik seniri = bangla xde ilmu utk tadbir negare... tu je

    n ye... sy mmg xbyk membace...

    klu awak rajin tlg terangkan bab 'ancaman' tu utk kami yg jahil (n malas ni), that'd b great... thanx in advance - klu awak sudi update nnt, sy akan bc... tp xkan bg ape2 feedback ok... sbb sy just nk learn je....

    so klu xde feedback nnt, hrp awk jgn ingt xde org bace ok...

    ReplyDelete
  2. sy google maksud tpm... pastu tegelak sorang2... hahahahah!! ignorance over the top! ok abaikan bab tpm n pm tu... tp selain tu sy tetap nk tau....

    ReplyDelete
  3. to b fair to myself, sy tarek balek r 'pengakuan' malas tu... sy bkn pemalas sbnanye... cume passion sy lbh m'jurus ke arah lain.... n ihwal negare x t'masuk dlm passion sy.... klu caring pasal org lain scare individu, sy minat... tp bila scale dia beso smpi libatkan hal negare.... i feel as though sy ni xrelevan.... "rmi je org yg arif pasal benda2 tu (like u).... bia r diorg je yg settlekan... aku yg jahil ni blh wat ape je sgt"......

    n it doesnt mean sy xde b'bakti n xde nyumbang langsung kat masyarakat... cuma as i said, passion sy m'jurus ke arah lain... so sy cuba b'bakti dgn bnd yg sy passionate n RETI..... ihwal negare, politik, ekonomi...لا

    realist enuf kan?

    ReplyDelete