26.7.16

Sebagai Motivasi Diri, Agar Menjadi Yang Terhebat (Pelajaran Subliminal Dari Benz).

Bismillahirrahmanirrahim.

*** *** ***


Terhebat

Media Sosial menyaksikan ramai dalam kalangan kita menunjukkan kepada masyarakat bahawa diri kita memiliki nilai terhebat. Sedangkan, kebanyakan masa kita hanya dihabiskan hari demi hari untuk meyakinkan masyarakat bahawa kita ini 'terhebat'. Kita tidak lagi meneruskan perjalanan untuk menjadi 'terhebat'. Kita hanya selesa duduk di hadapan kaca skrin platform mobil kita, mengemaskini profail maya, hari demi hari.

Dan saya fikir, itulah definisi hidup moden pada hari ini.

Saat ini, saya berada di Tokyo untuk beberapa ketika. Meneruskan kehidupan sebagai Calon Doktor Falsafah. Kelihatannya, stamina motivasi agak rendah pada ketika ini. Kerana ada beberapa masalah yang dihadapi.

Sebentar tadi, saya menonton sebuah video yang diterbitkan oleh Benz di Laman Youtube mereka. Sebelum Anda meneruskan niat menonton Video di bawah ini, suka saya jelaskan, tujuan saya kongsikan perkara ini hanya semata-mata agar kita melihat sendiri dunia sebenar dari kaca mata Barat. Dan jaga juga mata semasa melihatnya. Hanya sekadar ambil mesej video ini sahaja. Kerana di dalamnya ada Aurat Wanita dan sebagainya.


Pada saya, video ini memaparkan maksud sebenar hidup yang diwakilkan oleh Tamadun Barat pada hari ini. Ya, mereka secara explicit memanifestasikan idea ini ke dalam video di atas.

Lahir, bermain, pencarian ilmu teknikal tahap demi tahap, seks, makan, tidur, material - semua perkara ini dilakukan sehingga mereka terlupa untuk melihat ke udara, menikmati kehidupan sebagai insan - dan mengenal diri. Sebagai solusi di dalam video ini, dipaparkan Produk terbaru mereka di mana watak lelaki di dalam video itu menelusuri bandaraya melihat udara memacu laju Benz miliknya.

Benz dipaparkan sebagai simbol kebebasan dan mengingatkan kita semula kepada erti sebenar kehidupan.

Benarkah sebegitu rupa?

Hakikatnya, kehidupan ini kosong. Sangat kosong, jika kita tidak mengenal siapa 'Pencipta'. Dan tidak mengetahui 'destinasi' sebenar kita.

"I have ONLY created Jinns and men, that they may serve Me" [Quran 51 : 56]

Satu Sisi Lain

Kembali kepada tujuan asal saya. Maaf, kadangkala tidak dapat mengawal diri daripada menulis tanpa halatuju.

Ramai dalam kalangan kita mahukan perubahan. Mahukan ISLAH. Mahukan REFORMASI. Mahukan TAJDID.

Tapi, tidak ramai dalam kalangan kita sanggup mengislah diri, 'menggunakan' diri untuk 'menukar'.

Jadi, saya menyeru semua dalam kalangan kita, agar, dalam apa juga yang kita lakukan, samada pelajar, jurutera, doktor, peguam dan sebagainya - JADILAH YANG TERHEBAT!

Peruntukkan waktu usia kita sebelum 40 untuk menguasai - se-kuasa-i-kuasa-i-nya bidang itu - agar kita mendapat kefahaman dalam sesuatu bidang - dan dapat menukarkannya mengikut definisi deen kita semula.

Ya.

Orang yang tidak mengenal dunia, tidak akan dapat menukar dunia.

Belajarlah dari sejarah. Dan praktikkannya. Jangan hanya terus leka dalam dunia sendiri.

Bangkit ke depan.

Sebagai penutup, doakan agar urusan PhD saya dipermudah. Tidak banyak masa yang saya punyai sebelum tempoh akhir PhD saya. Doakan agar dipermudah.

Dan kepada yang mahukan buku percuma, sila ke instagram.com/penamaya kerana di sana ada Giveaway buat masa ini.

Itu sahaja buat kali ini.

Oh ya, jika ada yang membaca, tinggalkan komen, dan berkongsi pendapat.

Baiklah, yang terakhir - saya bertanggungjawab terhadap apa saya tulis - tetapi, saya tidak bertanggungjawab jika ada yang menafsirkan Penulisan saya pada norma yang sangat berbeza.

Assalamualaikum dan Selamat Maju ke Hadapan!

A photo posted by Pena Maya (@penamaya) on


No comments:

Post a Comment