12.7.16

Perkembangan Projek-Projek Al-Quran dan Giveaway Pena Maya Mei-Jun (2016).

Bismillahirrahmanirrahim.

*** *** ***

Mungkin ada yang bertanya, ke mana perginya duit-duit wakaf untuk Projek Quran Pena Maya dan Buku Islamik Percuma? Senyap sahaja blog ini.

Jangan risau. Projek masih berjalan, tapi oleh kerana sukar mendapat Penerima secara online, saya sekarang lebih memfokuskan Giveaway secara Online.

Jadi, untuk Bulan Mei-Jun 2016, ini perkembangannya. Setiap satu perkembangan, saya lampirkan Gambar Instagram sebagai bukti Giveaway dan Penyertaan. Lihat juga ruangan komen bagi setiap gambar Instagram di bawah. Insya-Allah.

*** *** ***

Untuk Projek Terjemahan Al-Quran Percuma:

1) Edisi Bulan Mei 2016 - 5 Naskhah Terjemahan Al-Quran Bahasa Melayu diedarkan untuk digunakan bagi kegiatan Dakwah Kampus dalam kalangan Pelajar-Pelajar Islam di MJII, Beranang. Beberapa orang daripada yang menerima Al-Quran ini akan melanjutkan pelajaran ke Jepun tidak lama lagi.

(Nama lain Edisi ini - Lima Naskhah Terjemahan Al-Quran Percuma Untuk Dimiliki! ('Projek 10 Al-Quran Percuma' Fasa Pertama Edisi Mei-Jun 2016).


2) Edisi Bulan Jun 2016 - 2 Naskhah Terjemahan Inggeris diberikan kepada dua orang Penerima di Instagram, dan dua lagi naskhah Bahasa Inggeris diberikan untuk kegunaan dakwah Hidayah Centre (Pusat Dakwah yang memfokuskan seruan Islam kepada Non-Muslim). 1 Naskhah Terjemahan Bahasa Melayu diberikan kepada seorang Pensyarah UTM, Kampus Kuala Lumpur, untuk kegunaan dirinya.

(Nama lain Edisi ini - Lima Naskhah Terjemahan Al-Quran Percuma Untuk Dimiliki! ('Projek 10 Al-Quran Percuma' Fasa Kedua Edisi Mei-Jun 2016).

saya sedang menekan-nekan pen di pejabat pos untuk menghantarkan quran. tiba-tiba, 'i didn't use this [sic]' seorang perempuan melayu tidak bertudung memakai baju peragaan ala-ala zara etc menghulurkan pen ini kepada saya. sepantas kilat saya cuba menulis alamat kerana tidak lama lagi dia akan beredar. sebelum dia beredar, saya masih menulis. tapi, saya cuba pulangkan. dia katakan, 'nak guna lagi ke? pakai je la'. bagi dia, mungkin dia hanya bagi pen pada seorang asing, tapi hakikatnya dia sedang membantu urusan dakwah menghantar quran yang mungkin menjadi asbab seseorang memeluk islam. saya habiskan penulisan alamat dan berikan pennya kepada kaunter pejabat pos. mesej saya ada dua. 1) jangan perkecilkan amalan kecil. mungkin itu menjadi asbab kita ke syurga. 2) Rahmat Allah itu luas. perempuan ini kelihatan kaya, tidak bertudung, zahirnya tidak memahami agama, tapi Allah inginkan kebaikan untuknya. jadi, kejadian tadi berlaku. wanita itu tidak tahu, tapi semoga ALLAH berikan hidayah kepadanya. Amin. #quranpenamaya

A photo posted by Pena Maya (@penamaya) on


*** *** ***

Untuk Projek Buku Islamik PenaMaya Percuma pula:

Untuk Edisi April 2016, pada mulanya saya hendak memberikan dua buah buku Perisai Muslim. Tetapi, oleh kerana tiada penyertaan, saya berikan dua naskhah buku Islamik Bahasa Inggeris untuk kegunaan sepasang suami isteri (suaminya reverted Muslim yang tidak fasih Bahasa Melayu).


Untuk Edisi Mei 2016, saya berikan sebuah buku amalan di bulan ramadhan (mengikut sunnah sohih) untuk kegunaan dakwah Para Pelajar Islam di MJII, Beranang.


Untuk Edisi Jun 2016 pula, sebuah Naskhah buku Majlis Walimah mengikut Sunnah Sahih tulisan Emran Ahmad diberikan kepada seorang Penerima di Instagram.


Terima Kasih.

Teruskan menyumbang sumbangan Anda.

Doakan saya, dan semua yang terlibat.

Assalamualaikum dan Selamat Beramal.


No comments:

Post a Comment